Koňak

Popis

Koňak (cognac) je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).

Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii (což stanovil již francouzský zákon roku 1909). Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires – v pořadí snižující se hodnocení. Hrozny z jednotlivých apelací je povoleno mezi sebou míchat. Pokud jsou použité hrozny vypěstovány pouze v apelaci Grande Champagne a pochází z odrůdy Ugni Blanc je možno koňak na etiketě označit jako Première cru du Cognac.
musí být vyrobena jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard.
musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.

 

Koktejly s Koňak

A-B-C
Bacchus
Bacchus party
Berry Versailles
Brandy Alexander
Brandy buck
Brandy crusta
Brandy sour
Brusinky s tymiánem
Červená Moskva
Champagne coctail
Evergreen Green…
Francouzský Daiquiri
Francouzský…
Francouzský Vaječný…
French Cinnamon
Gnaeus pompey the…
Greek fig
Horse´s neck in a…
Hot and spicy
Hot gold in a…
Japonská sklizeň
Jokers breakfast
Ju Julep
Kávový koktejl
Koňak na sladkých…
Krátké líbanky
Krém sen
Kyselé výročí
Mango Serge
Meruňkové svařené…
Měsíční Svit
Milky Brandy Punch
Pret-a porter
Rubín
Samoan Fog Cutter
Sidecar
Silné svařené víno
Skaffa
South meloun Sling
Spanish egg nog
Stinger
Svřené víno Cardinal
Tennesse coffe cup
Tiramisu martini
Tom a Jerry
Život je krásný