Calvados

Popis

Vyrábí se dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu. Na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek. Podle francouzských zákonů musí nejméně dva roky zrát v sudech z dubového dřeva. Od roku 1942 nese označení Appellation ďOrigine Controlée.Používá se jako digestivum.

Ve Francii se z calvadosu vyrábí též aperitiv pommeau, tvořený směsí 1/3 calvadosu a 2/3 jablečného moštu. Směs se nechá zrát v sudu alespoň 18 měsíců. Obsahuje 16-18 % alkoholu.
V České republice se za kalvádos v místní mluvě označuje i jakýkoliv destilát z jablek.

 

Koktejly s Calvados

Calvados se…
Francouzský Dezert
Henrietta Hudson
Jablečné Tini
Jack Rose
Karibský jablečný…
Kremlin strudel
Lazy man flip
Mary Fay
Moulin Rouge
Normandi smash
Normanský teplý…
Omlazující jablko
Pacha monaco
Pacha monte carlo
Velké jablko
Zakázané Ovoce
Život je krásný